Provincie Zuid-Holland

Impact

Met een unieke illustratiestijl helpen wij de provincie Zuid-Holland om effectief burgers en medewerkers te bereiken. Of het nu gaat om de renovatie van een brug, innovatie van het openbaar vervoer of de energietransitie: de stijl draagt bij aan een heldere boodschap. Inmiddels hebben we in deze nieuwe stijl een groot aantal infographics en animaties voor de provincie gemaakt. Dankzij consistente vormgeving en aansluiting op de huisstijl blijft de afzender in elk communicatiemiddel duidelijk.

De vraag

Begin 2021 heeft de provincie Zuid-Holland een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen, voor hun interne en externe communicatie. Deze stijl is grafisch en geometrisch: gekleurde blokken en lijnen vormen patronen. die ze ‘DNA-balken’ noemen. De uitstraling is abstract en minimalistisch.

De provincie vroeg ons om een illustratiestijl te ontwikkelen die hierop aansluit. Een stijl die meer mogelijkheden biedt om figuratieve beelden te maken: landschappen met natuur, gebouwen én mensen. Met een warme, toegankelijke uitstraling. Deze stijl willen ze gebruiken om complexere onderwerpen simpel uit te leggen.

Het ‘haakje’

Als we een nieuwe illustratiestijl ontwikkelen zoeken we steeds ‘een haakje’ om de stijl aan op te hangen. Een uniek element uit een huisstijl waar wij met onze stijl op kunnen voortbouwen. Op die manier vullen de twee stijlen elkaar aan en blijft de afzender herkenbaar. Bij de provincie Zuid-Holland vonden we dat haakje in hun gekeurde DNA-balken. De kleuren en vormen hiervan namen we als uitgangspunt voor de stijlontwikkeling.

Inspiratie

Organische onderwerpen en vormen illustreren én tegelijkertijd trouw blijven aan de grafische, geometrische huisstijl: dat was onze grootste uitdaging. Daarom zochten we voorbeelden van simpele vormen die samenkomen tot een organisch geheel. En waarbij lijnen een patroon vormen dat bijvoorbeeld op een stad lijkt.

Een andere grote inspiratiebron is de film ‘Wolfwalkers’, van studio Cartoon Saloon. In deze animatiefilm hangen de achtergronden als een soort wandkleed in de lucht. Deze achtergronden zijn opgemaakt met simpele geometrische vormen en patronen. De scenes krijgen zo een bijzondere uitstraling met veel diepte.

Verschillende richtingen

Bij het ontwikkelen van onze stijlvoorstellen hebben we twee verschillende richtingen verkend.

In de eerste richting kozen we voor een relatief realistische aanpak, met diepte in het landschap. Dit landschap hebben we opgedeeld in lagen die elkaar overlappen.

Bij de tweede richting gingen we meer een grafische en versimpelde kant op. Steden verbeelden we hierbij minimalistisch: als patroon of mozaïek.

De uiteindelijke stijl

De klant koos uiteindelijk voor de tweede richting. De patronen en grafische vormen vonden ze het beste passen bij hun nieuwe huisstijl. We hebben deze richting vervolgens uitgewerkt tot een volwaardige illustratiestijl

Op basis van de huisstijl ontwikkelden we een kleurenpalet. Om het palet te verrijken hebben we lichte en donkere tinten toegevoegd. Daarnaast hebben we de menselijke figuren verder ontwikkeld: ieder figuur bouwden we op uit simpele vormen met lijnen voor details. Zo ontstond een stijl waarmee we ieder mogelijk onderwerp voor de provincie kunnen uitbeelden.

Meer stijlontwikkeling

Bekijk ook een van onze andere cases waarbij we een unieke illustratiestijl hebben ontwikkeld.