Legal Design

Een uniform beeld van een situatie. Begrip bij alle betrokkenen van een zaak. Een heldere juridische boodschap. Of een efficiënt proces. Dat creëren we met behulp van legal design. Op deze pagina lees je hoe we juridische informatie begrijpelijker maken en hoe we daarmee voor jou het verschil kunnen maken.

Scroll
Organisaties die Clarify kiezen voor legal design

Maak juridische informatie boeiend en begrijpelijk

Met legal design maken we juridische informatie toegankelijker. Onze visualisaties maken complexe juridische documenten overzichtelijker en daarmee bruikbaarder.

Door juridische informatie op een gestructureerde en visuele manier te presenteren helpen we mensen beter geïnformeerde beslissingen te nemen, of dragen we bij aan het winnen van belangrijke zaken.

Bekijk meer van ons werk

Ontwerpers met een juridische blik

We kijken met de ogen van een ontwerper: voor wie is de informatie bestemd? Wat moet de doelgroep weten? Wat wil de doelgroep bereiken? En, wat is de context van de boodschap? De gebruiker staat altijd centraal. We structureren en presenteren informatie op zo’n manier dat die aansprekend, toegankelijk en begrijpelijk is. En vooral ook praktisch bruikbaar. Dat doen we door letterlijk het grote plaatje te schetsen. Zo kan de gebruiker vinden wat hij nodig heeft en daar een actie aan koppelen. Legal Design gaat ook over het oplossen van problemen op een innovatieve manier en het inzichtelijk maken van processen. Het betrokken maken van mensen bij een onderwerp, draagvlak te creëren en waar nodig te overtuigen.

Ontdek de kracht van legal design

Wil je binnen jouw organisatie aan de slag met legal design? Of heb je een zaak waarvoor je legal design in wilt zetten? We helpen je graag verder. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

Voordelen van legal design

Helder en doeltreffend communiceren, daar houden we van. Daarom zijn hier vijf overtuigende redenen waarom legal design een must-have is voor iedereen die binnen de juridische sector:

  • Minder geschillen door heldere communicatie.
  • Meer overzicht en hogere kans op succes in rechtszaken.
  • Lagere juridische kosten door efficiëntere processen.
  • Betere besluitvorming door duidelijkere informatie.
  • Hogere nalevingspercentages van contracten en wetten.

Legal design consultants

Ons team van visual consultants is gespecialiseerd in het visualiseren en inzichtelijker maken van complexe juridische onderwerpen. Maak kennis met de experts achter onze succesvolle legal design projecten.

Iris Groot Koerkamp

Lead visual consultant

Iris ten Have

Visual consultant

Puck ten Kate

Consultant

Ruud van Reijmersdal

Visual consultant

Amber van der Gulik

Visual consultant

Legal design toegepast

Legal design is de overkoepelende term voor het visualiseren van juridische informatie. Juridische documenten kunnen op zichzelf begrijpelijker worden gemaakt, maar dat geldt ook voor gehele rechtszaken. Hieronder laten we zien op welke manieren we ondersteuning bieden aan de juridische sector.

Paul Schilp

Managing partner

Juridische innovatie begint hier!

Heb je een project waarvoor je legal design wilt inzetten? Of zoek je eerst alleen wat meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Je kunt ons natuurlijk ook altijd even bellen, we staan je graag te woord!

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat je misschien nog vragen hebt over legal design en de mogelijkheden daarvan. Hieronder vind je antwoorden op mogelijke vragen over hoe legal design jouw juridische informatie begrijpelijker en aantrekkelijker kan maken.

Onder de term legal design of legal design thinking vallen meerdere toepassingen binnen de juridische sector. Het heeft dan ook een brede betekenis, maar het principe is dat je juridische informatie visualiseert.

Met legal design schets je letterlijk het grote plaatje, waardoor je informatie kan structureren en presenteren. Het doel is om juridische informatie door middel van beeld begrijpelijk en inzichtelijk te maken, waardoor je boodschap effectiever wordt of bijvoorbeeld rechtszaken kunnen worden opgelost.

Juridische documenten bevatten vaak veel tekst. Legal design en daarmee het visualiseren van complexe informatie heeft als doel de communicatie effectiever te maken. En ervoor te zorgen dat de informatie beter beklijft.

Een contract bijvoorbeeld moet namelijk voor iedereen begrijpelijk zijn, niet alleen voor juristen. Maar legal design kan ook zaakvoering tijdens een geschil effectiever maken en daarmee de kans om deze zaak te winnen vergroten.

Legal design is nodig omdat het traditionele juridische taalgebruik en de structuren vaak complex en moeilijk te begrijpen zijn voor niet-juristen. Door juridische documenten en processen te vereenvoudigen en visueel aantrekkelijker te maken, kunnen bedrijven en individuen sneller en effectiever juridische informatie begrijpen en toepassen. Dit leidt tot betere beslissingen, vermindert misverstanden en verhoogt de algehele efficiëntie en tevredenheid.

Ja, er zijn enkele Nederlandstalige boeken en bronnen die zich richten op legal design. Hier zijn een paar aanbevelingen:

"Legal Design: Het recht als ontwerpuitdaging" door Natascha Hoogerwerf en Timon Veenstra.
Dit boek bespreekt hoe ontwerpprincipes kunnen worden toegepast op juridische diensten en documenten, met praktische voorbeelden en case studies.

"Visual Contracts: How to Design and Use Simple and Effective Agreements" door Helena Haapio en Stefania Passera
Hoewel dit boek oorspronkelijk in het Engels is geschreven, biedt het waardevolle inzichten en technieken die ook relevant zijn voor de Nederlandse markt.

"Basisboek legal design" door Mr. dr. Ineke C. van den Berg en ing. Peter A. van den Heuvel
Dit boek beschrijft de kernconcepten die van belang zijn bij legal design, zoals inleven in de ander, met andere ogen kijken, ideeën opdoen en uitwerken.

Een voorbeeld van legal design is het visualiseren van juridische documenten, zoals contracten en overeenkomsten. Deze zijn van oudsher opgebouwd uit tekst, maar legal design kan de documenten toegankelijker maken. Een ander voorbeeld hoe legal design ingezet kan worden is bij het voeren van een zaak. Visualisaties kunnen overzicht bieden in bijvoorbeeld de acties, betrokkenen en het verloop van de rechtszaak.

Jazeker! Clarify verzorgt een workshop zakelijk tekenen toegespitst op legal design. Deze cursus is speciaal voor juristen die in hun werk vaker gebruik willen gaan maken van visualiseren. De algemene training kan individueel worden gevolgd. De training Zakelijk Tekenen voor juristen kan in groepen en ook in company worden gevolgd.

Er is geen universele legal design toolbox beschikbaar. De basis van legal design vormt het visualiseren van complexe informatie. Hiervoor kunnen uitgebreide illustraties, video's en animaties gebruikt worden. Maar ook hele simpele iconen of potloodtekeningen. Wel hebben we een legal design pictogrammen set ontwikkeld met veel voorkomende iconen. Deze set kan worden aangevraagd tijdens onze training. Jazeker. En het gaat hier niet specifiek om legal visualisaties. Organigrammen, flowcharts, tijdlijnen, overzichtskaartjes, animaties.