Pensioen

Nederland staat aan de vooravond van nieuwe wettelijk vastgestelde pensioenregels (WTP). Zo worden pensioenen persoonlijker en transparanter, en wordt de premiestaffel straks voor alle leeftijden gelijk. Deze transitie heeft gevolgen voor werkgevers en werknemers. Wij helpen pensioenfondsen om al hun deelnemers hier goed over te informeren, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken.

Scroll

Een soepele pensioentransitie met information design

Goede communicatie is belangrijk om de pensioentransitie te laten slagen. Maar dat is ook precies waar de uitdaging ligt. Pensioen is een complex verhaal en voor veel mensen een ver-van-mijn-bed show. Daarbij is de boodschap ook nog eens voor ieder doelgroepsegment anders en hebben de veranderingen goede en minder goede kanten. Information design kan een essentiële rol innemen in deze lastige communicatievraagstukken. Wij helpen je graag bij onderstaande uitdagingen.

De nieuwe pensioenwet begrijpelijk maken

Hoe maak je een beslissing over iets belangrijks als je de inhoud eigenlijk nog niet snapt? Jarenlang is communicatie afgestemd op een constructie, die inmiddels op de schop is gegaan. Dat vraagt om een nieuwe aanpak en uitleg. Wij zijn van mening dat je te allen tijde pensioentaal moet voorkomen en dat visualiseren onmisbaar is. Zo gebruiken we illustraties en animaties om zaken uit te leggen. Je kijkt immers liever naar een plaatje dan een lap tekst.

Urgentie creëren rondom pensioen

Voor veel deelnemers is pensioen iets dat gaat over later. Daardoor kan dit behoorlijk abstract en ingewikkeld zijn. Een persoonlijke benadering waarbij de deelnemer centraal staat is daarbij de sleutel tot succes. Met deze gedachte ontwikkelen wij pensioenportalen, waarbij de gebruiker inzicht krijgt in zijn levensloop tussen nu en later, met alle benodigde acties die tussentijds nodig zijn om tot een zo goed mogelijk gepland pensioen te komen.

Authentiek en helder communiceren

AFM biedt houvast voor een communicatieplan voor de transitie. Maar je wil niet dat het een invuloefening wordt om hieraan te voldoen. Je wil namelijk authentiek en helder over de transitie communiceren. Vertel daarom het verhaal over wie jij bent. Wij kunnen dit vervolgens ondersteunen met een opvallende visuele identiteit en doorvertaling naar je online portaal. Dit biedt herkenning, consistentie en geeft een stem aan jouw merk.

Jeroen Krul

Illustrator

Binnen de pensioensector is een hoop te communiceren én een hoop te winnen wat betreft helderheid! Met information design zorgen wij ervoor dat heldere communicatie voorop komt te staan. Hierdoor wordt de belevingswereld van de deelnemer weer een stukje duidelijker. Dat vind ik het belangrijkste van onze bijdrage in deze sector.

Heb je ook een vraagstuk rondom de pensioenwet?

We helpen je graag met onze kennis over dit thema en bekijken samen hoe we jouw vraagstuk het beste kunnen aanvliegen.

Uitgelichte cases

Zwitserleven

Visuele middelen voor jong en oud die informatie over pensioenen helder én aantrekkelijk overbrengen

Pensioenfonds PGB

Visuele middelen die informatie over pensioenen helder en aantrekkelijk uitleggen aan ouderen

Uitgelichte inzichten

Inspiratie
3 min leestijd

Het nieuwe pensioenakkoord is er!

Inspiratie
10 min leestijd

Visueel denken binnen je bedrijf