Planbureau voor de Leefomgeving

Impact

Voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ontwikkelden wij vijf animaties die de steden van de toekomst tot leven brengen. In een collage-stijl maakten we een voorstelling van hoe onze steden en dorpen er in 2050 uit zouden kunnen zien. Dat hangt namelijk af van de keuzes die we vandaag maken!

De uitdaging

Het Planbureau voor de Leefomgeving bereidt Nederland voor op de toekomst. Door na te denken over stadsplanning, leefmilieu en regulering komen ze tot toekomstscenario’s. Zo voorspellen ze welke richtingen we uit kunnen met onze leefomgeving. De animatievideo’s die wij mochten maken zijn onderdeel van de Ruimtelijke Verkenning 2019. Het PBL publiceert regelmatig een dergelijke verkenning. Het thema en de opzet zijn elke keer anders. Dit keer staat de toekomst van stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit in Nederland centraal.

De vier steden

Om de stedelijke ontwikkelingen nog inzichtelijker te maken ontwikkelde het Planbureau vier steden van de toekomst. Elk met hun eigen voor- en nadelen. De toekomstscenario’s lopen sterk uiteen: Wat als we bijvoorbeeld steeds meer tijd doorbrengen in een digitale wereld? Of wat als we ervoor kiezen om alles te delen, van fietsen tot groentetuintjes en kleding? Elk scenario is anders, en allemaal hebben ze hun eigen specifieke lusten en lasten. We maakten een inleiding en vier animaties in een karakteristieke stijl om de vier steden aan het grote publiek voor te stellen.

Creatieve keuzes

Tijdens de eerste gesprekken was al duidelijk dat er ruimte was voor een creatieve invulling. PBL was zelf aan de slag gegaan en had verschillende kijkdozen gemaakt, waarin hun eigen knip- en plakwerk de steden tot leven bracht. Omdat ze deze stijl graag wouden doortrekken in de animaties kozen ze voor een collagestijl. Collage betekent dat we tot een beeld kwamen door foto’s op te knippen en bij elkaar te plakken. Door creatief gebruik te maken van allerlei verschillende beelden van gebouwen, mensen en dingen komt elke stad stukje bij beetje tot leven. Omdat niet van elke beweging of actie beeld te vinden was, fotografeerden we ook verschillende collega’s. Zo werden de animaties nog persoonlijker en kwamen ze nog beter tot hun recht.

Een berg informatie

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) doet haar werk natuurlijk grondig. In dit geval betekende dit dat we een berg informatie kregen over elk toekomstbeeld, met daarin alles tot in de details uitgewerkt. Zo leerden we wat voor vervoer er in de steden van de toekomst is, hoe mensen wonen, waar de winkels zijn, waar de overheid mee worstelt en hoe de grote wereldproblemen er in 2050 uitzien. Al deze verschillende elementen verwerken en in beeld brengen was een flinke uitdaging! Omdat de scenario’s zo verschillend waren moesten we voor elke stad een ander soort beeld zoeken of maken. En omdat de focus bij elk scenario’s anders ligt, moesten we ervoor zorgen dat de stijl erg breed inzetbaar was.