De Staat van het Onderwijs

Impact

Elk schooljaar is anders, weten ze ook bij de Inspectie van het Onderwijs. Daarom brengen ze jaarlijks De Staat van het Onderwijs uit: een rapport vol opvallende ontwikkelingen en waardevolle inzichten. Meer dan tienduizend lezers slaan ‘m (digitaal) open, van leerkrachten tot directieleden en van ambtenaren tot ministers. Om ook de komende edities tot een succes te maken, was een sterke visuele basis nodig. Daarom hebben we met behulp van information design een nieuw, duurzaam ontwerp ontwikkeld dat vele schooljaren meekan.

De vraag

Ontwikkel naast de gebruikelijke middelen - zoals infographics en datavisualisaties - een nieuw ontwerp. Eén dat vernieuwend is en voor langere tijd kan worden gebruikt.

Het proces

Samen staken we de koppen bij elkaar om een concept te bedenken dat aansluit op het onderwijs. Vanuit daar volgde de tweede stap: de ontwikkeling van een verfrissend ontwerp. Dit legden we tot in de puntjes vast in een stijlgids, zodat externe partijen ermee aan de slag konden.

Kort daarna gingen we met elkaar om de tafel om de inhoudelijke invulling van de infographics te bepalen. Elk hoofdthema van De Staat van het Onderwijs wordt op die manier bondig en helder uitgelegd.

We hebben wederom heel prettig samengewerkt met Clarify; niet alleen aan een geheel nieuw ontwerp voor De Staat van het Onderwijs, maar ook aan infographics, datavisualisaties en templates voor social media. Dankzij de creativiteit en het enthousiasme van het Clarify-team staat er nu een krachtige en herkenbare visuele lijn, passend binnen de Rijkshuisstijl.

Marieke van der Meer, Senior communicatieadviseur bij de Inspectie van het Onderwijs

Het concept

Voor het concept gingen we op zoek naar visuele elementen die ontwikkeling uitstralen. Zo kwamen we op het idee van patronen. Want als je deze herkent, is dat een belangrijke stap naar groei; het helpt je kansen te benutten en obstakels te vermijden, maar moedigt ook aan om terug én vooruit te blikken.

De patronen die we allemaal kennen van onze schoolschriftjes vormen nu een herkenbaar stijlelement voor De Staat van het Onderwijs. Per thema gebruiken we een ander patroon. Dit laat de veelzijdigheid zien van het rapport en biedt de mogelijkheid om subtiel naar de verschillende thema's te verwijzen.

Uitwerking

Om ontwikkelingen op een bondige, heldere manier uit te leggen, hebben we per onderwerp een infographic ontwikkeld. Ze zijn gemaakt in de herkenbare illustratiestijl die we al langere tijd gebruiken voor De Staat van het Onderwijs. De infographics worden zowel gebruikt in het rapport als in diverse uitingen, zoals webinars, online magazines en social media.

Social media

Een belangrijk rapport verdient een goede aftrap. Daarom hebben we de Inspectie geholpen met een social media strategie, om zo de aankondiging, lancering en de uitrol van De Staat van het Onderwijs onder de aandacht te brengen. Het resultaat was meer interactie met gebruikers en een herkenbare, consistente social-stijl voor online.

Jeroen Krul

Illustrator

We werken al een aantal jaar aan De Staat van het Onderwijs en het blijft telkens weer een mooi, interessant project om op te werken. Dat we dit jaar ook een nieuw ontwerp mochten ontwikkelen, maakte deze uitgave extra speciaal.

Waarnemend inspecteur-generaal Ria Westendorp overhandigt De Staat van het Onderwijs 2024 aan demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Mariëlle Paul.