Legal Design

Een uniform beeld van een situatie. Begrip bij alle betrokkenen. Een effectieve juridische boodschap. Of een efficiënt proces. Dat is wat elke jurist voor ogen heeft. Wij ook. Dat doen we met behulp van Legal Design. Hoe maak je een juridische boodschap helder en effectief? Dat is altijd de achterliggende vraag bij Legal Design.

Scroll
Organisaties die ons kiezen voor legal design
Communicatieadvies 01
Communicatieadvies 03
Communicatieadvies 05
Communicatieadvies 01
Communicatieadvies 03
Communicatieadvies 05
Communicatieadvies 02
Communicatieadvies 04
Communicatieadvies 06
Communicatieadvies 02
Communicatieadvies 04
Communicatieadvies 06

Een aantrekkelijke samenvatting van een vergadering of event

Ons bureau kan u verder helpen bij het visualiseren en inzichtelijker maken van complexe onderwerpen binnen uw organisatie. Onze visuele notulen zijn niet alleen leuk om naar te kijken, door de inzet van visuele notulen wordt informatie toegankelijker en sneller te begrijpen. Hieronder zijn enkele voorbeelden te zien van door ons gemaakte visuele notulen.

De tekenaars achter onze visuele notulen

Ons bureau kan u verder helpen bij het visualiseren en inzichtelijker maken van complexe onderwerpen binnen uw organisatie. Onze visuele notulen zijn niet alleen leuk om naar te kijken, door de inzet van visuele notulen wordt informatie toegankelijker en sneller te begrijpen. Hieronder zijn enkele voorbeelden te zien van door ons gemaakte visuele notulen.

Maak kennis met ons team

Samen aan de slag met legal design?

Heb je vragen over het inzetten van legal voor jouw organisatie? Of wil je een training volgen? We helpen je graag verder. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

In elke situatie waarin complexe materie besproken wordt, is het doeltreffend om visuele notulen in te zetten, om informatie inzichtelijker te maken. Dat doen we vaak voor het management of medewerkers van organisaties, bewoners of andere stakeholders. Door de inzet van visuele notulen maakt mensen meer betrokken. Gemaakte tekeningen vormen naderhand een mooi startpunt voor verdere discussie.

  • Beelden spreken tot de verbeelding en worden sneller gelezen dan tekst.
  • Live tekenen helpt om bij de kern te blijven en bij het creëren van draagvlak.
  • De tekeningen vormen een vertrekpunt voor verdere discussie.
  • De gemaakte tekeningen zijn gemakkelijk te verspreiden na afloop van de bijeenkomst.

Heb je interesse om zelf aan de slag te gaan met tekenen? Zodat je een volgende vergadering of bijeenkomst zelf de visuele notulen kunt maken? Probeer dan onze training zakelijk tekenen eens uit. In één dag leren we je de basis bij, zodat je zelf aan de slag kunt.

Verschillende vormen van legal design

Legal design is een overkoepelende term waar verschillende toepassingen van visualiseren binnen de juridische sector onder kunnen vallen. Zo kunnen documenten op zichzelf visueler worden gemaakt maar kan er bijvoorbeeld tijdens een rechtszaak überhaupt op een visuelere manier te werk worden gegaan. Hieronder geven we de belangrijkste varianten weer, waarmee we als bedrijf ondersteuning aan de juridische sector bieden.

Paul Schilp

Managing partner

Klaar om aan de slag te gaan met legal design?

Heb je een project waarvoor je legal design wilt inzetten? Of zoek je eerst alleen wat meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Je kunt ons natuurlijk ook altijd even bellen, we staan je graag te woord!

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het inzetten van legal design. Hier vind je antwoorden op mogelijke vragen over hoe ze jouw meetings en events levendiger en inzichtelijker kunnen maken, terwijl de kern van de boodschap helder overgebracht wordt.

Onder de term legal design of legal design thinking vallen meerdere toepassingen binnen de juridische sector. Het heeft dan ook een brede betekenis, maar het principe is dat je juridische informatie visualiseert.

Met legal design schets je letterlijk het grote plaatje, waardoor je informatie kan structureren en presenteren. Het doel is om juridische informatie door middel van beeld begrijpelijk en inzichtelijk te maken, waardoor je boodschap effectiever wordt of bijvoorbeeld rechtszaken kunnen worden opgelost.

Juridische documenten bevatten vaak veel tekst. Legal design en daarmee het visualiseren van complexe informatie heeft als doel de communicatie effectiever te maken. En ervoor te zorgen dat de informatie beter beklijft.

Een contract bijvoorbeeld moet namelijk voor iedereen begrijpelijk zijn, niet alleen voor juristen. Maar legal design kan ook zaakvoering tijdens een geschil effectiever maken en daarmee de kans om deze zaak te winnen vergroten.

Legal design is nodig omdat het traditionele juridische taalgebruik en de structuren vaak complex en moeilijk te begrijpen zijn voor niet-juristen. Door juridische documenten en processen te vereenvoudigen en visueel aantrekkelijker te maken, kunnen bedrijven en individuen sneller en effectiever juridische informatie begrijpen en toepassen. Dit leidt tot betere beslissingen, vermindert misverstanden en verhoogt de algehele efficiëntie en tevredenheid.

Ja, er zijn enkele Nederlandstalige boeken en bronnen die zich richten op legal design. Hier zijn een paar aanbevelingen:

"Legal Design: Het recht als ontwerpuitdaging" door Natascha Hoogerwerf en Timon Veenstra.
Dit boek bespreekt hoe ontwerpprincipes kunnen worden toegepast op juridische diensten en documenten, met praktische voorbeelden en case studies.

"Visual Contracts: How to Design and Use Simple and Effective Agreements" door Helena Haapio en Stefania Passera
Hoewel dit boek oorspronkelijk in het Engels is geschreven, biedt het waardevolle inzichten en technieken die ook relevant zijn voor de Nederlandse markt.

"Basisboek legal design" door Mr. dr. Ineke C. van den Berg en ing. Peter A. van den Heuvel
Dit boek beschrijft de kernconcepten die van belang zijn bij legal design, zoals inleven in de ander, met andere ogen kijken, ideeën opdoen en uitwerken.

Een voorbeeld van legal design is het visualiseren van juridische documenten, zoals contracten en overeenkomsten. Deze zijn van oudsher opgebouwd uit tekst, maar legal design kan de documenten toegankelijker maken. Een ander voorbeeld hoe legal design ingezet kan worden is bij het voeren van een zaak. Visualisaties kunnen overzicht bieden in bijvoorbeeld de acties, betrokkenen en het verloop van de rechtszaak.

Jazeker! Getting the picture verzorgd een workshop zakelijk tekenen toegespitst op legal design. Deze cursus is speciaal voor juristen die in hun werk vaker gebruik willen gaan maken van visualiseren. De algemene training kan individueel worden gevolgd. De training Zakelijk Tekenen voor juristen kan in groepen en ook in company worden gevolgd.

Er is geen universele legal design toolbox beschikbaar. De basis van legal design vormt het visualiseren van complexe informatie. Hiervoor kunnen uitgebreide illustraties, video's en animaties gebruikt worden. Maar ook hele simpele iconen of potloodtekeningen. Wel hebben we een legal design pictogrammen set ontwikkeld met veel voorkomende iconen. Deze set kan worden aangevraagd tijdens onze training. Jazeker. En het gaat hier niet specifiek om legal visualisaties. Organigrammen, flowcharts, tijdlijnen, overzichtskaartjes, animaties.

Waarom het visualiseren van juridische informatie werkt

De kracht van de combinatie van tekst en beeld is dat je een boodschap op twee verschillende manieren overbrengt. Dat zorgt ervoor dat mensen de informatie beter begrijpen, langer onthouden en zorgt er ook voor dat ze weten hoe de informatie gebruikt moet worden. In een tekst heeft een visual onderscheidend vermogen. Het is makkelijker om te laten zien wat de kern van een vraag, probleem of casus is dan dat uit te leggen met woorden. Waar je er met tekst niet uitkomt, moet je beeld inzetten om te informeren en overtuigen

Designers met een juridische blik

We kijken met de ogen van een ontwerper: voor wie is de informatie bestemd? Wat moet de doelgroep weten? Wat wil de doelgroep bereiken? En, wat is de context van de boodschap? De gebruiker staat altijd centraal. We structureren en presenteren informatie op zo’n manier dat die aansprekend, toegankelijk en begrijpelijk is. En vooral ook praktisch bruikbaar. Dat doen we door letterlijk het grote plaatje te schetsen. Zo kan de gebruiker vinden wat hij nodig heeft en daar een actie aan koppelen. Legal Design gaat ook over het oplossen van problemen op een innovatieve manier en het inzichtelijk maken van processen. Het betrokken maken van mensen bij een onderwerp, draagvlak te creëren en waar nodig te overtuigen.

Visueel denken voor juristen

Met behulp van visueel denken breng je je gedachten in kaart. Dat schept duidelijkheid voor jezelf én in een groep: iedereen zit op de ‘same page’. Daarom werkt het goed om visueel denken te gebruiken als je bezig bent met het bepalen van een strategie. Visueel denken helpt ook in het proces van analyseren. Sommige problemen los je niet op met alleen analytisch denken en het toepassen van een bepaalde strategie. Door een onderwerp visueel te maken kijk je er anders naar en vanuit andere invalshoeken. Het haalt je uit vaste denkpatronen. Dat levert nieuwe inzichten en ideeën op en uiteindelijke de beste oplossing.

Visualiseren in de juridische praktijk

Vaak zijn woorden niet genoeg in een geschil of transactie om de juridische argumenten duidelijk te maken aan een ander. Of om een structuur inzichtelijk te maken. Dan helpt het om een visuele vertaalslag te maken. In de vorm van een gelaagde (interactieve) infographic, een animatie of een illustratie. Informatie gaat leven met een beeld en spreekt tot de verbeelding. Dat is met juridische teksten vaak moeilijk voor elkaar te krijgen. Maar wel belangrijk bij het informeren of overtuigen van iemand. Verbeelding heb je nodig om informatie te interpreteren. Met beeld kun je daar richting aan geven. En mensen bewegen iets te doen (of juist niet). Zo kun je met grote impact communiceren.