Siriz

Grenzen en wensen

Stichting Siriz organiseert interactieve klassengesprekken die zich concentreren op keuzes rond een onbedoelde zwangerschap. Zij benaderden ons met de vraag om korte animatiefilmpjes te maken om leerlingen aan te zetten tot een dialoog over grenzen en wensen op het gebied van relaties en seksualiteit.

Over de klant

Siriz is de specialist bij onbedoelde zwangerschap. Siriz biedt preventie, ondersteuning en zorg. Door middel van voorlichting onder jongeren wil Siriz het aantal onbedoelde zwangerschappen in Nederland terugdringen. Daarnaast verleent Siriz kortdurende en langdurende psychosociale hulp aan vrouwen en mannen die te maken krijgen met een onbedoelde zwangerschap. Tevens biedt Siriz opvang aan zwangere vrouwen zonder woonplek die intensieve begeleiding nodig hebben als voorbereiding op het moederschap op jonge leeftijd. Siriz werkt in heel Nederland met 50 beroepskrachten en 75 opgeleide vrijwilligers. De organisatie is opgericht in september 2010 en komt voort uit de VBOK.

Klantvraag

Siriz legde bij Clarify de vraag neer om een aantal animaties te ontwikkelen die onderdeel konden zijn van lesmateriaal/voorlichtingsmateriaal. In elke animatie wordt een situatie voorgelegd waarop de vraag 'Wat doe jij?' gesteld wordt. De animaties wakkerden zo discussies in de klas aan.

Proces

De jongeren in de animaties moesten realistisch zijn, maar niet zo realistisch dat de kijkers zich niet meer konden identificeren met de personages. Ook mochten ze niet te cartoonachtig zijn, zodat de animatie serieus genomen kon worden. Een behoorlijke uitdaging. In samenwerking met de klant werden realistische voorbeelden gekozen om uit te beelden, inclusief de bijbehorende kleding en gedragingen. Interessant was het vertellen van het verhaal uitsluitend door middel van beelden, zonder gebruik van voice-over. Hierdoor moest het meteen voor iedereen duidelijk zijn wat er gebeurde. De situaties moesten dus eenvoudig zijn, en een simpele stijl sluit daarbij aan.

Behaalde resultaten

We hebben in totaal 8 animaties gemaakt voor 2 verschillende leeftijdsgroepen: 12 t/m 14 en 14 t/m 19 jaar. De vormgeving is fris, speels en sterk gestileerd met simpele vormen. De gestileerde personages met alleen een mond, handen, armen en benen bestaande uit een enkele lijn, bleken heel geschikt om emoties helder over te brengen, omdat de focus gaat naar de lichaamstaal. Hierdoor bleven de personages algemener qua uiterlijk waardoor de kijker zich ermee kan identificeren.

De animaties zijn grappig met een serieuze ondertoon en bieden ruimte voor interpretatie en discussie. Deze balans maakt het mogelijk om middelbare scholieren te betrekken bij deze onderwerpen. Siriz ontving veel positieve reacties van zowel leerlingen als docenten. In 2016 werden drie van deze animaties verkort en vertoond voor grote films als Batman vs. Superman en Captain America.