Planbureau voor de Leefomgeving

Impact

We vertalen de informatie uit het rapport ‘Nature-based solutions’ naar een heldere verhaallijn en maken de data interactief. Hierdoor raken de lezers meer betrokken en kunnen ze de informatie efficiënter tot zich nemen. We helpen PBL zo het bereik van hun rapport te vergroten, en daarmee de implementatiekans van de resultaten. Dit heeft een positief effect op zowel het behoud en herstel van biodiversiteit, als het tegengaan van klimaatverandering. En daar doen we het voor.

De vraag

Het rapport ‘Nature-based solutions’ bevat veel droge tekst en kwantitatieve data. Dit maakt het rapport onaantrekkelijk om te lezen, waardoor de boodschap niet aankomt bij de doelgroep. Aan ons de vraag om dit probleem met onze UX-expertise op te lossen en de inhoud met information design interactief te maken. Zo neemt PBL de doelgroep effectief mee in de uitkomsten van onderzoek, op bijvoorbeeld conferenties en evenementen.

Het proces

Het proces bestaat grofweg uit drie overkoepelende fases. In de eerste fase vervult ons Tech-team de grootste rol; zij ontwikkelen binnen de kaders van overheidswebsites een optimale UX (User Experience) van de interactieve tool, precies zoals PBL het voor zich ziet. Met een React front-end communiceren we de data toegankelijk en aantrekkelijk, en realiseren we een naadloze gebruikerservaring. In de tweede fase is ons Consultancy-team leidend in de afstemming met PBL en het bepalen van de strategie van het project. Tot slot zorgt ons Design-team als altijd voor de juiste visuele ontwerpen die de informatie nóg beter overbrengen.

Jonatan van der Horst

Designer

Door middel van design thinking hebben we een interface ontworpen die de essentie van de complexe data op verschillende detailniveaus aantrekkelijk weergeeft. De interface bereikt zo het grote publiek dat het verdient.

We zochten een nieuwe, inspirerende en visuele manier om ons onderzoek te presenteren aan beleidsmakers. Clarify leverde dit - en meer. Heldere structuren en processen, duidelijk projectmanagement en excellente ontwerpideeën en visualisaties. Een plezierige samenwerking!

Annelies Sewell, Onderzoeker International Environmental Policy

Wil jij ook complexe data toegankelijk overbrengen?

Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van datavisualisatie!

Neem contact op