Flexwijs

School zkt. docent

Flexwijs is een organisatie die scholen aan leerkrachten koppelt… en leerkrachten aan scholen. Vacatures in het onderwijs blijken soms lastig in te vullen. Docenten vinden niet altijd een geschikte plek en scholen hebben moeite om de juiste docenten te vinden. Flexwijs beschikt over een bestand vol docenten die op zoek zijn naar een baan, en koppelt deze aan de juiste scholen. Zo vinden ze elkaar makkelijk!

De uitdaging

Flexwijs wilde een animatievideo waaruit zou blijken dat zij de oplossing hebben voor beide kanten van dit probleem. Zowel de scholen als de werkzoekende docenten moesten zich erin gaan herkennen. Verder werd ons vrij baan gegeven wat de stijl betreft. Het resultaat is een frisse en eigentijdse animatie!

Creatieve insteek

We wisten toen we aan dit project begonnen al meteen dat het iets bijzonders kon worden. Daarom schakelden we vanaf de eerste minuut al onze creatieven in voor een gezamenlijke brainstorm. De klant wou graag wat doen met bomen, dus daarrond begon het denken. Eerst kwam hieruit het idee van een fabel met dierlijke personages, maar dat werd niet herkenbaar genoeg bevonden. Uiteindelijk werden de bomen de klaslokalen of scholen, en gingen we toch voor menselijke personages.

Sfeer weergeven

We wilden weergeven dat de sfeer in de klas en op school wel eens een delicate balans kan zijn. Omdat dit niet letterlijk genoemd werd in de voice-over moesten we op zoek naar een subtiele manier om het in de animatie te verwerken. Als je goed kijkt zie je dat de sfeer in de klas verandert met elke nieuwe leraar: leerlingen raken steeds minder geboeid, beginnen met propjes te gooien en lachen zelfs de leraar uit. Met de nieuwe leerkracht krijgt iedereen een appel en bloeit de boom als het ware weer op!

Stijl

Vanuit het oorspronkelijke idee met de fabeldieren kwamen we uit bij een cartoonstijl. We wouden daarom iets maken dat er handgetekend uit zag. In deze stijl is er ruimte om wat losser te animeren en expressieve personages te maken. Door de snelheid van 8 frames per seconde wordt dit cartooneske effect nog versterkt. Enkel in de camerabewegingen gingen we even sneller, naar 24 fps. Daarnaast zorgden we voor diepte, onder andere door de grofheid van de lijnen in de verschillende lagen te laten verschillen.

Storyboard

We kregen van de klant veel vrijheid in de uitwerking van deze animatie. De shots en het opzet van de animatie bleven dan ook vrijwel intact vanaf het moment dat ze bedacht werden. Het resultaat was dat we met ons storyboard vrij dicht bij het uiteindelijke product zaten.