Inspiratie
2 min leestijd

Zo maak je een bekroonde illustratiestijl met impact

Paul Goos

Illustrator

Onze inzet voor helderheid en impact heeft zijn vruchten afgeworpen: de animatie voor de Nicolaas G. Pierson Foundation heeft de Groene Reiger Award gewonnen! In dit blog nemen we je mee achter de schermen. We leggen je uit hoe je een bekroonde illustratiestijl maakt met impact.

De briefing

We willen kennis over het landgebruik in Nederland, de gevolgen daarvan én hoe het anders kan op een behapbare manier delen. Met als doel burgers te stimuleren te kiezen voor mens, dier en natuur. Dit doen we met een animatie van twee minuten en met kortere versies voor sociale media. Met impact, maar wel met de wetenschappelijke integriteit van de klant in gedachten: met een juiste balans tussen filmische kwaliteit en feitelijkheid.

Het verhaal

Het project draait om de landverdeling van Nederland. Dit wordt aangevuld met gerelateerde bijzaken als de stikstof- en klimaatcrisis, dierenleed en ziektes die overspringen van dier op mens. Door de hoeveelheid informatie ontstond het risico dat de hoofdboodschap ondergesneeuwd zou worden. De oplossing: een heldere, gestroomlijnde presentatie van deze bijzaken. In de animatie zien we een nieuwsapp waarop de onderwerpen voorbij scrollen, zonder er lang bij stil te staan. Op deze manier komt de hoofdboodschap juist nóg sterker naar voren.

Moodboard

Om de boodschap goed over te brengen was het van belang dat de illustratiestijl goed aansluit. Daarom hebben we ons laten inspireren door een vormtaal met een natuurlijke en organische uitstraling. Dit zie je terug in handgemaakte kunstvormen, zoals lino, krijt of uitsneden. Voor meer cinematografische impact hebben we ook naar beelden gekeken met dramatisch lichtval en diepte. Eenvoud en krachtige grafische vormen stonden centraal, met uitgesproken kleurenpaletten zodat de beelden goed opvallen op social media.

Stijlontwikkeling

Uiteindelijk hebben we twee stijlrichtingen ontwikkeld. Enerzijds de dynamische en vrije optie, gekenmerkt door expressief lichtspel, gevarieerde perspectieven, rijke texturen en handgetekende elementen. Anderzijds de strakke en iconische optie, met vlakkere aanzichten voor een meer 'feitelijk' voorkomen. Na overweging van de klant viel de keuze op de dynamische en vrije optie.

Stijlontwikkeling nr. 1 - 'Vrij en los'
Stijlontwikkeling nr. 2 - 'Strak en iconisch'

De animatie

Om efficiëntie en flexibiliteit te waarborgen in het project, hebben we met vector-illustraties gewerkt. In After Effects hebben we gezocht naar manieren om de handgemaakte uitstraling te simuleren. Dit hebben we bereikt door kartelrand-effecten toe te passen en door op 12 frames per seconde te animeren. Daarnaast hebben we ook een subtiele noise toegepast.

Animatie-test om te kijken op welke framerate er geanimeerd moet worden.
Toepassen van onze eerste 'proof of concept' op meer stilistische beelden.

Bekijk onze genomineerde cases

Deze aanpak zorgde voor een bekroonde animatie die niet alleen informeert, maar ook motiveert en aanzet tot actie. Bekijk ook onze andere genomineerde projecten.

Animatie
4 min leestijd

Ontmoet de campagnevogel: filmster met een missie