Ministerie EZK

Impact

Met de juiste informatie over 5G zorgen we voor goed geïnformeerde burgers, die minder vatbaar zijn voor misinformatie rondom dit onderwerp. Zo zijn er minder zorgen over 5G, en ontstaat meer draagvlak. Dit was met name zichtbaar op social media. Concreet: het aantal bezoekers aan rijksoverheid.nl/5G steeg in korte tijd van 1600 naar 11.000 per dag.

De vraag

De komst van het 5G-netwerk in Nederland roept veel vragen en maatschappelijke discussie op. Bijvoorbeeld over gezondheids- en veiligheidsissues. Soms zijn deze zorgen gegrond, maar vaak blijkt dat burgers niet goed geïnformeerd zijn. Daarom wil de Rijksoverheid laagdrempelige, begrijpelijke informatie over 5G aanbieden. Hierbij speelt de overheid in op de richting van het maatschappelijk debat. Zij zocht een flexibele partner om snel verschillende visuele middelen te maken, van animaties tot Instagram-illustraties.

Paul Goos

Illustrator

Het was een mooie uitdaging om een neutrale, maar sprekende stijl te ontwikkelen waarmee het ministerie via verschillende kanalen heel Nederland kan bereiken. Dat is goed gelukt!

Het proces

Vanaf het begin adviseren onze consultants over passende communicatiemiddelen bij verschillende boodschappen. Ook adviseren wij over de gewenste toon en stijl van deze boodschap. We gebruiken hiervoor een ‘menukaart,’ met daarop verschillende communicatiemiddelen, prijzen en doorlooptijden. Dit zorgt voor optimale transparantie, flexibiliteit en productie-efficiëntie. Onze designers ontwikkelen vervolgens snel en zorgvuldig een unieke stijl die helder en informatief is. De stijl speelt niet in op emotie, maar straalt feitelijkheid en betrouwbaarheid uit, en vormt de basis voor alle middelen.

Onze samenwerking is snel en professioneel. Zo kunnen wij treffend reageren op vragen die spelen bij burgers.

Noura el Farissi, Communicatiemanager Ministerie van EZK