Energie in het OV

Impact

In Nederland willen we overgaan op duurzame energie. Dit is niet zonder uitdagingen. Onze steden hebben steeds meer energie nodig, maar ons netwerk is niet ingericht op de stijgende vraag. Toch is er een oplossing mogelijk, die nog bijna niemand ziet: ons openbaar vervoer heeft een enorme hoeveelheid energiecapaciteit over. Met slimme technologie kunnen we die energie gebruiken om onze steden te helpen groeien. In een animatie met stekkerdozen in de hoofdrol leggen we probleem en oplossing op een heldere manier uit. Tijdens een event met politici en beleidsmakers hielpen wij hiermee nieuw perspectief te bieden. Duidelijkheid brengt je verder, ook in de energietransitie.

De vraag

Strukton Rail is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de aanleg, onderhoud en beheer van spoorwegen. Ze willen beleidsmakers overtuigen van een oplossing die ze hebben voor capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet. Alléén door samen te werken kan deze oplossing een succes worden. Voor een event dat ze georganiseerd hebben wilden ze alle belangrijke spelers met een visueel verhaal de ogen openen. Bij ons kwamen ze met de vraag om een spetterende animatie te maken.

Naast een animatie vroeg de klant ook naar extra visuele middelen voor op het event. We hebben infographics ontworpen om de bezoekers extra informatie te geven en banners om de zaal mee aan te kleden.

Wow! Wat was dat een fijne samenwerking zeg. Top gedaan, Team Clarify! We hebben naar aanleiding van de lancering van de animatie, in de Energie Academy in Groningen, veel positieve reacties ontvangen. Ik zie er nu al naar uit om vaker met jullie samen te werken!

Mariëlle Wieman - projectleider 'Energie in het OV' en directeur Bruggenhoofd

Eenvoudig uitgelegd

Beleidsmakers en iedere geïnteresseerde dient de animatie te begrijpen. Om dat goed te doen, hebben we samen met de klant een helder concept uitgewerkt die probleem en oplossing in beeld brengt. Met het gebruik van huis-tuin-en-keukenvoorwerpen, stekkers en stekkerdozen, leggen we het energienetwerk-probleem uit. Zo maken we het complexe probleem voor iedereen begrijpelijk.

Energieke stijl

De slogan “Er zit energie in het OV ” namen we als basis voor de visuele stijl. Dit resulteerde in speelse lamp-gebouwen, felle lichtgevende kleuren en krioelende stekkersnoeren. Beide energienetwerken hebben een eigen kleurcombinatie om visueel onderscheid te maken. Wit met oranjetinten voor het netwerk rond de steden en lichtblauw voor netwerk van het OV. Op het einde zien we hierdoor in één oogopslag de gewenste situatie: beide energienetwerken worden tegelijkertijd benut.

Goed geluid zorgt voor een meeslepende kijkervaring. Daarom hebben we voor deze film bijpassende muziek laten componeren. Ook hierbij was het belangrijk dat de muziek energie laat doorklinken. De elektronische tonen van de synthesizers geeft het een energiek karakter. Rustig bouwt het op en gaandeweg worden we meegenomen naar een hoogtepunt. De geladen spanning galmt door de ruimte.

We hebben Peter Blok weten te strikken voor de voice-over. Met zijn diepe stem vertelt hij het verhaal op een gewichtige en serieuze manier.

Gert Buist

Illustrator / Animator

Het geeft voldoening om een belangrijk onderwerp zoals deze te vertalen naar begrijpelijke visuals. De klant vertrouwde op onze expertise. Wij kozen een speelse vormtaal, waarmee je serieuze onderwerpen voor een breed publiek kan uitleggen!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Wij leggen er graag meer over uit en bekijken samen hoe je dit het beste voor jouw project in kunt zetten.

Neem contact op