Inspiratie
4 min leestijd

Stageverslag van Paul Goos

Paul Goos

Illustrator

Illustreren vond ik altijd al leuk, maar ik leerde vorig jaar hoe ik deze tekeningen kon laten bewegen bij het vak ‘Motion Design’. Dat sprak me zo erg aan, dat ik plotseling wist wat voor stage ik moest zoeken: een waarbij de focus op animatie ligt. Bij Clarify zat ik op de goede plek, want hier mag je de helft van je tijd besteden aan een eigen project waar je helemaal op los kunt gaan.

Het idee

Ik heb al meerdere ‘explanimations’ gemaakt, dus wilde ik mezelf dit keer uitdagen om een meer verhalende video te maken. In de beginfase van het project had ik wat moeite met het vinden van een onderwerp. George, mijn stagebegeleider, en ik hebben veel gepraat. Op een gegeven moment was het duidelijk dat wij allebei veel interesse hebben in ‘future studies’. Al snel kwamen we op het idee om een Black Mirror-achtige video te maken.

Na meerdere potentiële onderwerpen te hebben verkend en veel onderzoek te hebben gedaan, ben ik op het onderwerp genetische manipulatie uitgekomen. Er was op dat moment – vijf maanden geleden – plots veel media-aandacht voor dit onderwerp. Daarom leek me dit een goed moment om een video te maken over genetische manipulatie. Mensen weten er het een en ander over, maar wat kunnen eventuele implicaties zijn als deze techniek écht groot wordt?

Toen het onderwerp eenmaal vast stond, was het tijd om na te denken over een verhaal.

 

‘Ik heb in deze fase mijn verhaal voorgelegd aan een hoop mensen. Zij hebben namelijk een frisse kijk op het idee en kunnen je zomaar de beste inzichten geven.’

Het verhaal

Het bedenken van een verhaal bleek toch wat lastiger dan van tevoren bedacht. Ik kon namelijk verschillende scenario’s bedenken, maar daar moest ik één solide verhaal van maken. Ik heb in deze fase mijn verhaal voorgelegd aan een hoop mensen. Zij hebben namelijk een frisse kijk op het idee en kunnen je zomaar de beste inzichten geven.

Mijn team was in deze periode erg behulpzaam. Fleur, copywriter, heeft me erg goed geholpen bij het schrijven van het script en het structureren van het storyboard. Er is weinig overgebleven van mijn originele storyboard. Shots zijn door elkaar gehaald, er zijn delen geschrapt en er zijn volledige scene’s toegevoegd tot het verhaal goed aanvoelde. Het verhaal moest mysterieus blijven tot het eind, maar tegelijkertijd moet je wel enigszins begrijpen wat er gebeurt. Het liefste wilde ik namelijk dat de video de kijker laat nadenken over verschillende ethische kwesties, dat ze tegenstrijdige gevoelens hebben over het onderwerp - en dat in een video van een paar minuten.

Het uiteindelijke verhaal volgt een jonge vrouw, twintig à dertig jaar in de toekomst. Ze bezoekt een zwangerschapskliniek waar je de genen van je toekomstige baby kunt laten manipuleren. Zijn niet-gemanipuleerde kinderen niet goed genoeg in een wereld vol perfecte mensen? Wat gebeurt er daarnaast wanneer genetische manipulaties gecommercialiseerd worden?

De video

Het verhaal was rond, dus begon het maken van de video. Het eerste wat ik gemaakt heb is het hoofdpersonage. Hier was ik zo tevreden over, dat ik om haar heen een omgeving gecreëerd heb. George kwam op het idee om de hoofdpersoon frame by frame te animeren, zodat ik de emotie uit het storyboard zo goed mogelijk kon laten terugkomen in de animatie. Ik vond dit een heel spannend idee, maar ik aarzelde. Ik heb namelijk nog nooit frame by frame geanimeerd.

Uiteindelijk heb ik een combinatie van After Effects en frame by frame animatie gevonden in het programma Toon Boom. Dit werkte erg goed voor een beginner zoals ik. Ik ben heel blij dat ik George’s advies gevolgd heb: de karakters zouden nooit zo expressief geweest zijn als ze nu zijn als ik dit niet gedaan had. Na het toevoegen van de final touch, zoals de texturen, het verfijnen van de animatie en de geluiden kan ik zeggen dat ik erg trots ben op het eindresultaat.

Disclaimer: This is an internship project from our intern Paul Goos in order to practise animation and illustration skills. For this project he has been inspired by the awesome animation 'The Last Job on Earth', by Moth Collective.

Kom je ook stage bij ons lopen?

Bij ons krijg je de tijd om naast je stage te werken aan je eigen project onder begeleiding van onze animatoren en designers. Lijkt jou dat leuk, of ken je iemand anders die nog op zoek is naar een stage? Bekijk onze stages voor de beschikbare stageplaatsen.

Bekijk stages