3 min leestijd

Stage van David Gieling

Clarify

Webmaster

Tijdens de portfolio-avond van de afdeling illustratie van de Willem de Kooning Academie kreeg ik een kaartje om langs te komen bij Clarify. Na een enthousiast introductiegesprek met mijn toekomstige stagebegeleiders werd ik gekroond tot nieuwe stagiair! De daaropvolgende vijf maanden boden mij veel vrijheid om zowel aan opdrachten van bestaande klanten te werken, en om mijn eigen stageproject te formuleren en deze onder begeleiding uit te voeren.

Leerdoelen

Voordat ik aan de slag ging bij Clarify, was ik bezig met het onderzoeken van muziekanimatie. Dit onderzoek en een aantal experimenten werden de basis voor mijn stageproject: Een verhalende animatie gemaakt voor een zelfgemaakt muziekstuk. Mijn persoonlijke doelen voor de stageperiode waren onder anderen: het leren werken met de animatie, editing en sound design software van Adobe. Ik wilde mijzelf in het diepe gooien door een project aan te gaan wat compleet nieuw voor mij was: Een tweedimensionale animatie van een man die (met behulp van een middel) een droomwereld betreedt. Dit alles wilde ik animeren op de gemaakte muziek, zodat het mogelijk kon functioneren als achtergrond visual bij een festival.

Inspiratie

Na een lange periode van onderzoek, storyboarding en het schrijven van een verhaal onder begeleiding van mijn stagebegeleiders Elte en Marlies, begon ik aan het ontwerp van de animatie. Hiervoor verzamelde ik beeldmateriaal dat aansloot op de toon die ik wilde zetten. De wereld waar de man naar toe wordt getransporteerd moest een onwerkelijke en dromerige setting worden. Tijdens de visual design fase was het fijn om van een groot team ontwerpers en animatoren tips en inspiratie te vergaren. Iedereen was bijna altijd enthousiast en behulpzaam om mij te helpen tijdens mijn process.

"Ik heb meerdere malen per week een cat-walk loopje door het kantoor gemaakt om te onderzoeken hoe een lichaam natuurlijk beweegt en dit vast kon leggen in mijn animatie."

Animatie!

Na een lange periode concept- en stijlontwikkeling begon ik waar ik voor gekomen ben: Animatie! 
Als illustrator met weinig animatie ervaring bleek dit een behoorlijke kluif te zijn, maar met behulp van een groot team aan ontwerpers en animatoren is het gehele project op zijn plek gekomen. Zowat iedereen was enthousiast en behulpzaam tijdens mijn process. Ik heb veel geleerd over het animeren van een karakter, en hoe je een complete wereld illustreert en tot leven laat komen. Eindelijk heb ik dit alles samen kunnen laten komen door het gehele project goed te timen op de muziek. Een onverwachtse bijkomstigheid was dat er een stukje biologie bij mijn project is komen kijken. Ik heb meerdere malen per week een cat-walk loopje door het kantoor gemaakt om te onderzoeken hoe een lichaam natuurlijk beweegt en dit vast kon leggen in mijn animatie. Ik heb het tijdens mijn stageperiode enorm naar mijn zin gehad bij Clarify. Naast dat ik veel heb geleerd over animatie, heb ik ook samengewerkt met een enthousiast en gepassioneerd team mensen die ik als vrienden ben gaan ervaren.

Kom je ook stage bij ons lopen?

Bij ons krijg je de tijd om naast je stage te werken aan je eigen project onder begeleiding van onze animatoren en designers. Lijkt jou dat leuk, of ken je iemand anders die nog op zoek is naar een stage? Neem dan contact met ons op via onderstaande link. 

Bekijk stages