Nieuws
2 min leestijd

Minimal Wim: een digitaal experiment met Wim Crouwel

Wimer Hazenberg

Technical & AI director / Partner

Wim Crouwel (1928-2019) is een geliefde Nederlandse grafisch ontwerper wiens baanbrekende werk tientallen jaren omspant. Als bureau met zijn wortels in grafisch ontwerp wilde onze creatief directeur Wimer Hazenberg zijn nalatenschap eren. Dit resulteerde in Minimal Wim, een op rasters gebaseerd typografisch experiment geïnspireerd op het werk van Crouwel.

Grafisch ontwerppionier

Wim Crouwel is een van de meest erkende Nederlandse grafisch ontwerpers, vooral bekend om zijn op rasters gebaseerde ontwerpen. Critici prezen zijn werk alom, en Wim Crouwel won prijzen van over de hele wereld gedurende de decennia. In 1963 was hij medeoprichter van het allereerste multidisciplinaire ontwerpbureau Total Design, dat vandaag nog steeds bestaat.

Hoe programmeer je een compleet alfabet in een minimaal raster van 3×3?

Maar hoe klein kan een ontwerpraster worden als een heel alfabet erin past? We beginnen met een eenvoudig vierkant, dat we vervolgens verdelen in 9 cellen. Deze cellen kunnen worden gemanipuleerd om ze horizontaal en verticaal te openen. Je kunt ook cellen weglaten of in het raster houden. Dit betekent dat elke cel in totaal 4 toestanden kan hebben.

Als elke letter bestaat uit 9 cellen met 4 mogelijke toestanden, kunnen we alle letters van het alfabet definiëren in slechts 59 bytes. Door cellen strategisch horizontaal of verticaal te openen, kun je een leesbaar lettertype creëren. Alle tekst in Minimal Wim wordt weergegeven met behulp van dit ontwerpsysteem.

Je kunt ook de hoeken van de cellen veranderen, of de mate waarin de afzonderlijke cellen opengaan. Je kunt zelfs de afmetingen van het onderliggende raster wijzigen. Al deze opties maken compleet nieuwe lettertype-esthetiek mogelijk, zoals vetgedrukte lettertypen, brede lettertypen of afgeronde varianten. Het komt erop neer dat je een paar variabelen aanpast.

Experimenteren met soepel scrollen

De ontwikkeling van Minimal Wim betekende dat er next-level vloeiend scrollen nodig was, waardoor de naadloze overgangen tussen letters en lettertypevariaties echt de waarde van ons ontwerpsysteem laten zien. We maakten de site met behulp van de Pixi.js bibliotheek voor ultrasnelle rendering van rechthoeken. Daarnaast hebben we onze eigen scrollbibliotheek en een sprite-mechanisme voor statische tekst gebouwd. Er zijn geen grafische elementen, alles wat je ziet is opgebouwd uit code.

Uiteindelijk is Minimal Wim een digitale ervaring die tegelijkertijd laat zien wat we hebben gemaakt en hoe het is gemaakt.