1. Gebruik illustraties die waarde toevoegen
Illustraties zijn krachtige visuele elementen. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze bijdragen aan, in plaats van afleiden van de toegankelijkheid van het document. Voeg alt-tekst toe aan illustraties, net zoals je doet bij foto's, om de inhoud te beschrijven voor mensen die afhankelijk zijn van schermlezers.
Als je gebruik maakt van complexe illustraties, overweeg dan om er een tekstuele beschrijving aan toe te voegen om zo de informatie volledig over te brengen aan alle lezers. Bedenk ook of beelden toegevoegde waarde hebben voor een lezer die visueel beperkt is.
2. Gebruik passende alt-teksten
Eén van de fundamentele aspecten van het verbeteren van de toegankelijkheid van PDF's is het toevoegen van alt-tekst aan afbeeldingen. Alt-tekst, of alternatieve tekst, is een beschrijvende tekst die wordt toegevoegd aan een afbeelding om de inhoud ervan te beschrijven voor mensen die geen visuele informatie kunnen waarnemen. Bij het ontwerp van een PDF in InDesign zorg je ervoor dat alle afbeeldingen worden voorzien van relevante alt-tekst. Het toevoegen van alt-tekst vergroot niet alleen de toegankelijkheid van het document, maar het is ook van cruciaal belang voor zoekmachines, waardoor de vindbaarheid (SEO) van de inhoud wordt verbeterd.
3. Gebruik een consistente opmaak
Gebruik alineastijlen en zorg dat deze corresponderen met de juiste koppenstructuur.
Mensen zonder visuele beperking kunnen de leesvolgorde zelf bepalen door middel van visuele hiërarchie. Dat is simpel gezegd: kop 1 is het grootst, kop 6 is het kleinst.
Een schermlezer kan dit niet zien. Daarom is het belangrijk dat deze informatie wel in de onderliggende code staat. Gebruik door het hele document dezelfde stijlen, lettertypes en -groottes en voeg hier exporttags aan toe.
4. Maak hyperlinks uniek en beschrijvend
Een screenreader zal alle koppen in één keer voorlezen. Als er vervolgens overal ‘Klik hier’ staat, dan weet de gebruiker niet waar de link, knop of kop betrekking op heeft. Beschrijf dit dus, bv: ‘Download de jaaropgave 2023’ ipv. ‘Klik hier’. Geef hyperlinks niet enkel met kleur aan, maar geef een tweede hint, bv. door de link te onderstrepen of een icoon toe te voegen.
5. Wees je bewust van visuele hacks
Vormgeven gaat vaak hand in hand met strakke deadlines. Ontwerpers zoeken hierdoor naar manieren om zoveel mogelijk tijd te besparen. Denk aan het verbergen van een paginanummer door er een vlak overheen te zetten, of het gebruikmaken van een tabel om tekst snel uit te lijnen. Dit zijn elementen die misschien onzichtbaar zijn voor een gebruiker zonder beperking, maar wel verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd door voorleessoftware. Gebruik je opsommingen? Gebruik dan de opsommingsfunctie in Indesign in plaats van alleen een koppelteken of ander symbool. Verberg nooit elementen door er foto’s of vlakken overheen te zetten en test waar mogelijk bij de doelgroep!
6. Pas beschrijvende bestandsnamen toe
Sommige screenreaders lezen niet alleen de alt-tekst van een gekoppeld beeld of document voor, maar ook de bestandsnaam. Zorg dus dat de bestandsnaam ook beschrijvend is, dus niet bv. 28938092jjkj290.jpg, maar Sfeerbeeld-als-header-van-een-pagina.jpg