Inspiratie
3 min leestijd

Hoe wij onze visual contracts ontwikkelden (deel 2)

Job Pennekamp

Consultant

Een lange arbeidsovereenkomst vol tekst bij een visueel bureau. Dat kan niet, vinden wij. Daarom maken mij de stap naar Visual Contracts: een visueel contract op twee pagina’s, met weinig tekst en veel beeld. In onze vorige blog schreven we hoe wij onze inhoudelijke keuzes maakten, in deze blog hebben we het over hoe we deze inhoud hebben omgetoverd tot een aantrekkelijk visueel eindresultaat!

Het proces

De manier waarop we onze contracten hebben gevisualiseerd is vergelijkbaar met de manier waarop we animaties maken. Dit betekent dat we middels een informatieanalyse beginnen bij de inhoud. Wat komt er wel in? En wat niet? Deze keuzes dienen vervolgens als basis voor de beelden: eerst schetsmatig, daarna steeds verder uitgewerkt, totdat er een prachtig visueel eindresultaat op tafel ligt. Van tevoren wisten we nog niet precies hoe de contracten eruit gingen zien en daarom hebben we verschillende varianten uitgewerkt. De één wat strakker, met vooral iconen en de ander juist veel vrijer, bijna als een kleurplaat. Onze creatieven mochten, binnen de juridische kaders, helemaal losgaan!

De gulden middenweg

Bijna spelenderwijs kwamen we voor wat betreft de voorkant uit op een mooie middenweg: zo visueel mogelijk, zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Hierbij hebben we verschillende onderdelen die over hetzelfde onderwerp gaan, zoals ‘salaris’ of ‘vakantie’, zoveel mogelijk samengevoegd. De achterkant van het visual contract bevat iets meer tekst, omdat een aantal zaken schriftelijk moeten terugkomen. Bijvoorbeeld over pensioenen of geheimhoudingsplicht. Ten slotte wordt van iedereen die bij Clarify komt werken een persoonlijke avatar gemaakt. Deze heeft een centrale plek op het nieuwe visuele contract gekregen. Op de voorkant, maar ook op de achterkant, waar hij of zei proost met partner Arent!

De in60seconds-community

Onderaan de eerste pagina hebben we aandacht voor onze gloednieuwe Clarify-community: een netwerk van alle (oud-)medewerkers en freelancers waarmee we in het verleden hebben gewerkt. Zo blijven we kennis en ideeën delen en daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om contact met elkaar te houden! In de illustratie komt zowel de inhoudelijke als de sociale kant van de community terug. De gloeilamp, het potlood en het penceel voor de kennis en ideeën, het glas wijn voor de borrels en tafeltennisbatjes om te tafeltennissen. Want dat kunnen we sinds kort bij ons op kantoor!

Een visual contract voor jouw organisatie?

Ben je net als wij inmiddels helemaal enthousiast over visual contracts? Logisch! Neem gerust contact met ons op, want wij kijken graag met je mee en helpen je graag om van een lang en saai contract over te stappen op een overzichtelijke en aantrekkelijk contract!