Infographics
2 min leestijd

Great Places of Amsterdam map

Lienke Raben

Creative director

Hij is er eindelijk! De nieuwe editie van de geillustreerde kaart van Amsterdam. Na de 2016 editie van de kaart is er nu één van 2022. Een riso-print op A2 formaat, geprint in twee kleuren: zwart en knallend fluo rood. Ik vertel je graag wat meer over het proces.

 

In 2012 verhuisde ik naar Amsterdam en sinds 2015 houd ik al een digitale kaart bij met alle plekken in Amsterdam die ik wil(de) bezoeken. Van kleine café'tjes tot museums en van winkels tot bakkerijtjes. Gemotiveerd door mijn liefde voor (geillustreerde) kaarten, begon ik te werken aan een geïllustreerde plattegrond als intern project, met een overzicht van al deze plekjes. Dat leidde in 2016 tot de eerste versie van de plattegrond. De verkoop liep goed en we stonden in verscheidene magazines en zelfs een volle pagina in het Parool!

Met al die plekken die komen en gaan, werd het tijd voor een nieuwe versie. Met input van collega's en vrienden, kwam de nieuwe kaart langzaam tot leven. Ik begon in west want daar woon ik en ken ik de meeste plekken. Vanuit daar werkte ik mijn weg door de rest van Amsterdam. 

Het proces van verdwijnen en verschijnen van plekken zal altijd blijven doorgaan, maar (en zo schreef ook Het Parool) dat maakt van de kaart een mooi tijdsbeeld. In dit geval Amsterdam in 2022. Een extra mooi moment want dat is ook het jaar dat ik 10 jaar in Amsterdam woon! De kaart is verder uitgezoomd vergeleken met de vorige versie, waardoor er nog veel meer plekken op staan. Er is veel veranderd sinds 2016!

De kaart kostte me meer dan 50 uur om te tekenen over een periode van bijna twee jaar. Hierbij moest ik ook af en toe plekken weer weghalen die in die twee jaar tijd weer verdwenen. Alle plekken zijn met de hand geïllustreerd, er is geen enkel lettertype gebruikt.

De kaart is uiteindelijk geprint op A2 formaat met risograph techniek in twee kleuren: zwart en fluo rood. Hij is te koop op greatplaces.amsterdam!