Inspiratie
4 min leestijd

Eet geen Dierendag

Jerry Renes

Marketing director / Partner

Clarify gaat vegetarisch. Stichting Wakker Dier kwam dit jaar met een slim idee. Elk jaar op 4 oktober vieren we Dierendag. Op die dag zetten we alle dieren in de bloemetjes en denken we extra na over al het moois dat ons omringt. Maar wat als we de liefde voor dieren die we op deze dag tonen nu eens écht laten tellen? Daarom is Dierendag nu Eet Geen Dierendag!

Hoe komen jullie erbij?

Bij Clarify lunchen we elke dag gezellig samen aan één lange tafel. Het is een gezellig moment waarop het hele bedrijf samen komt en even een pauze neemt. Hier worden uiteraard ook gesprekken gevoerd, die soms behoorlijk filosofisch kunnen worden of uitdraaien in vriendschappelijke discussies. Een tijdje geleden werd aan deze tafel de vraag geopperd: wat als we wat minder vlees zouden gaan eten op kantoor? Zouden mensen het gaan missen? En waarmee kunnen we het dan vervangen? Zeer terechte vragen, zeker met klanten zoals de Sophia Vereeniging of de RLI (Raad voor de Leefomgeving) die ons iedere dag inspireren om aan duurzaamheid en dierenwelzijn te denken. Ons bedrijf telt ondertussen bijna 30 werknemers, dus een keuze voor vegetarische alternatieven bij de lunch redt al snel veel dierenlevens. Daarom besloot partner Jerry Renes om actie te ondernemen.

‘Onbewust sta je niet meer stil bij het feit dat boterhamworst of ham gewoon een dood dier is.’

De Vegetarische Slager

"Een half jaar geleden had ik het idee dat we als bedrijf ook wat konden doen." aldus Renes. "Zelf at ik al een paar maanden lang gedurende de werkweek bijna geen vlees. Waarom? Omdat ik het niet zo nodig vond om elke dag dieren te eten. Onbewust sta je niet meer stil bij het feit dat boterhamworst of ham gewoon een dood dier is." "Als je eens zelf een kip geslacht hebt, of daar bij bent, dan weet je weer hoe het ook alweer zit. Dus toen het idee om zelf doordeweeks geen vlees te eten. Ik ben zelf nogal fan van De Vegetarische Slager. Ik ben nogal een luie soort van vegetariër dus heb wel goede vervangers nodig. En die van De Vegetarische Slager zijn goed." Toen was de volgende stap natuurlijk snel gezet: "Dus toen dacht ik: als we nu eens binnen het bedrijf beetje bij beetje het echte vlees vervangen voor goede vleesvervangers en vegetarische alternatieven? Dan gaat het hele bedrijf, bijna onbewust, minder vlees eten." De rest van het bedrijf was meteen enthousiast, dus zo geschiedde!

Hoe zorg je voor een lekkere vegetarische lunch?

Als je al het vlees van de ene op de andere dag weghaalt moet je natuurlijk wel alternatieven voorzien. Daarom staat er nu elke middag bij de lunch ook een salade met verschillende groenten op tafel. Die kun je daarna ook nog helemaal zelf 'pimpen' met allerlei sausjes en bijvoorbeeld feta. Omdat we ergens toch nostalgische gevoelens hebben naar een plakje worst of een broodje ham, hebben we de volledige catalogus van de Vegetarische Slager in huis gehaald. Het ziet er misschien uit als boterhamworst of filet américain, maar het is toch echt allemaal plantaardig en bevat geen enkel stukje dier. Zo is er meer dan genoeg te kiezen, zelfs voor de meest verstokte vleeseters onder ons. Daarmee kwam ook langzamerhand de gewenning. Eerst was minder vlees eten al een hele prestatie, maar ondertussen zijn we op het punt gekomen waarop er enkel nog een pakje kalkoenfilet in de koelkast ligt. Als dat verdwijnt zijn we 100% vegetarisch!

De laatste stap

Onze deelname aan Eet Geen Dierendag betekent dat we met het bedrijf besluiten om een dag lang enkel vegetarisch te eten. Maar omdat we één dag wat te gemakkelijk vinden hebben we besloten om meteen een hele week geen vlees te eten! Het pakje kalkoenfilet verdwijnt dus en daarna zullen we een week lang geen vlees in onze koelkast toelaten. En als dit een succes wordt? Dan komt er misschien wel nooit meer vlees op het lunchmenu.

Alleen nog maar vegetarisch vlees voor ons.