Legal design
3 min leestijd

De kracht van visual contracts

Job Pennekamp

Consultant

Beeld is een stuk makkelijker te verwerken dan tekst. Gek toch, dat contracten alsnog vaak bestaan uit veel tekst en weinig beeld? En die tekst is door alle juridische termen vaak ook nog eens moeilijk te begrijpen. Daarom visualiseren we onze arbeidscontracten. Zogenaamde visual contracts bestaan voornamelijk uit beelden en bevatten weinig tekst. Zo zorgen zij ervoor dat complexe contracten toegankelijk, beknopt en gemakkelijker te begrijpen zijn. Visual contracts laten juridische taal weg, zonder de kern van de boodschap te verliezen. Alle hoofdpunten uit een contract visueel aantrekkelijk op één pagina, wie wil dat nou niet?

Waarom visuele contracten? Wantrouwen vs. vertrouwen

Contracten komen vaak negatief over. Zelfs wanneer ze bedoeld zijn om iets te vieren, zoals een nieuwe baan. Dit mag niet, dat mag niet, je ziek melden moet voor 09:00 uur bij je leidinggevende en de lunchpauze duurt precies een half uur.

De hamvraag hierbij is: wil je dit echt allemaal vastleggen? Wij vinden dat regels wantrouwen in plaats van vertrouwen uitstralen, terwijl het aangaan van een arbeidscontract juist iets moois is en voortkomt uit vertrouwen!

Alles afdekken en totale controle zijn illusies. Dat betekent niet dat je alles maar moet laten, maar het betekent wel dat je niet alles hoeft te benoemen. Wil je toch meer benoemen dan in het contract staat? Maak dan bijvoorbeeld een overzichtelijk personeelshandboek met basisafspraken die voor iedereen gelden. Dan hoef je die alvast niet meer in het contract te benoemen.

Op het visual contract komen dan bijvoorbeeld de functie, het salaris, de CAO, het aantal vakantiedagen, de duur van de overeenkomst en eventueel ziekte- en pensioenregelingen te staan. De rest komt in het handboek. That’s it!

Ouderschapsplan

Visual contracts zijn ook goed toepasbaar bij bijvoorbeeld echtscheidingsconvenanten. Stel, een koppel met een kind gaat scheiden. Dan moet er natuurlijk van alles afgesproken worden. Waar gaat het kind wonen? Wat zijn de omgangsregelingen? Hoeveel alimentatie wordt er betaald? En hoe verdeel je bijzondere uitgaven? Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Bij het opstellen van dit plan kan je natuurlijk alles opschrijven en een dik rapport maken, maar je kan ook de belangrijkste punten visualiseren op een one-pager en eventueel aanvullen met een klein beetje tekst.

Visual contracts hebben toegevoegde waarde voor degenen voor wie het contract bedoeld is én voor de opsteller van het contract. Het helpt bij het weergeven van de kern, waardoor het opstellen van het contract gemakkelijker en sneller gaat. Dit zorgt ervoor dat je informatie voor iedereen begrijpelijk en efficiënt overbrengt. Bijkomend voordeel is dat het er mooi uitziet en positief overkomt!

Practice what you preach

Bij Clarify handelen we zoveel mogelijk uit vertrouwen. En omdat we visuele denkers zijn en hier echt in geloven, krijgen onze nieuwe medewerkers visual contracts.

Het opstarten deden wij in samenwerking met advocaten Hannah Vera Hess, Daan van Eek en Daniël Maats. Daniël is partner bij advocatenkantoor BvdV en hij heeft ons verder geholpen bij de uitwerking. We zetten de samenwerking met BvdV voort in de toekomst bij de creatie van visual contracts.

In onze volgende blogs laten we precies zien hoe we tot dit visual contract zijn gekomen. Ben je in de tussentijd benieuwd wat visual contracts voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Ook een visual contract voor uw organisatie?

In onze volgende blogs laten we precies zien hoe we tot dit visual contract zijn gekomen. Ben je in de tussentijd benieuwd wat visual contracts voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact op