Inspiratie
5 min leestijd

10x Amsterdam in animatie

Jerry Renes

Marketing director / Partner
Van dromerig tot down-to-earth

De geest van Amsterdam is moeilijk te vatten. Het is meer een gevoel: je voelt het als je door de straten fietst, langs de grachten wandelt, of vanop een brug naar de bootjes kijkt. Hoe krijg je dat gevoel te pakken, dat gevoel van: dit is Amsterdam? Animatie! Van sprookjesachtig tot historisch, van praktisch tot grappig, hier zijn tien animaties die (een deel van) het gevoel van Amsterdam hebben weten te vatten.

Part of a Bigger Plan - Artis Leeft

Deze Amsterdam animatie gaat over veel meer dan alleen maar de dierentuin... ze gaat over LEVEN. In de breedste zin van het woord! De stem van Jeugd Van Tegenwoordig-rapper Vjeze Fur gidst je door deze prachtige animatie, die in simpele woorden en beelden het hele concept van leven weet te vatten. Van overleven tot voortplanting, naar eten en gegeten worden, tot vechten of vluchten. Eén ding is duidelijk: leven, dat doe je niet alleen!

Shine & Polish x Richh.co - The story of Amsterdam's welvaren

Deze prachtige animatievideo vertelt een wel erg uitgebreid en verrassend verhaal over het gebouw “Welvaren” in Amsterdam, dat nu dienst doet als hotel. De geschiedenis van de stad zit verweven in de geschiedenis van het pand, en het verhaal neemt je mee van Amerika tot Ierland, om uiteindelijk te landen in Amsterdam. De frisse stijl van de animatie zet deze boeiende geschiedenis extra in de verf!

Thing.nl - De groei van Amsterdam

Misschien wel de bekendste Amsterdam animatie van de laatste jaren is deze ongelofelijke video die laat zien hoe Amsterdam groeide in de 17de eeuw, beter bekend als de Gouden Eeuw. In deze periode gebeurde het allemaal voor Amsterdam: De grachtengordels ontstonden en werden volgebouwd met de meest luxe paleizen. Grote openbare werken maakten de stad tot wat ze nu is. Een prachtige inkijk in hoe de ambitie en economische welvaart van die tijd het Amsterdam van vandaag vormden! Volgens hetzelfde stramien werd trouwens ook de 19de eeuw onder handen genomen en ook de groei van Schiphol kun je versneld bekijken.

Studio05 - Amsterdam AR city

Augmented reality of AR is hot. Dat is niet zo gek, want met AR kun je een hele hoop informatie overbrengen. Deze video van het in VR en AR gespecialiseerde bureau Studio05 toont een AR overlay die gebruik maakt van de kaart van Amsterdam om allerlei data weer te geven: cijfers over huizenprijzen, toerisme en handel worden in een flits duidelijk. Dat deze functionaliteit in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden lijkt onvermijdelijk. Ook bij Clarify hebben we onze eerste AR-producties al achter de rug!

Gracht2013

“Gracht” is dé Amsterdam animatie die het allemaal heeft: de ietwat uitgebluste oude snorremans die samen met zijn lompe zoon een verhuisbedrijf runt is heel herkenbaar. En ook de gladde patser die probeert de verhuiswagen leeg te halen doet je vast wel denken aan iemand die je kent! Maar de echte held in dit verhaal is de setting: de grachten van Amsterdam zijn minutieus nagebouwd, met lantaarnpaaltjes, grachtenpanden en bruggen die het geheel een heerlijke sfeer geven. Topwerk!

in60seconds - Animatie Amsterdam Sluisbuurt

In deze animatie wordt een nieuwe wijk voorgesteld die binnenkort in Amsterdam-Oost zal gaan verrijzen. Waar de Sluisbuurt komt ligt nu nog een leeg stuk zand, en veel mensen zijn dan ook nieuwsgierig naar wat deze nieuwbouwwijk aan de stad zal gaan toevoegen. Dat wordt in deze video op speelse wijze besproken! Ben je benieuwd naar de Sluisbuurt en hoe deze eruit zal gaan zien? Dan hoef je alleen maar deze animatie van Clarify te bekijken.

in60seconds - De Key: Ruimte voor beweging

De huizenmarkt zit muurvast, de huurprijzen worden steeds hoger en er vallen mensen buiten de boot. Simpel gezegd: niet iedereen kan het betalen om in Amsterdam te wonen. Woningcorporatie De Key springt precies voor die groep mensen in de bres. Hoe? Door betaalbare woningen aan te bieden. Voor woningzoekers in Amsterdam is te zien hoe zij door De Key geholpen kunnen worden.

Job, Joris en Marieke - 100 jaar Damrak

De Nederlandse, voor een Oscar genomineerde animatiestudio Job, Joris en Marieke maakte deze animatie over het Damrak. Door de vitrine van de Bijenkorf zie je de laatste 100 jaar Nederlandse geschiedenis vanaf dit centrale punt voorbijschuiven. Van de roaring twenties gaat het naar de donkere oorlogsjaren, en daarna van gitaar spelende hippies naar hakkende gabbers in de nineties.

in60seconds - De stad door de jaren heen

Amsterdam is al eeuwen lang in ontwikkeling, de stad is nooit ‘af’. Natuurlijk is de stad fysiek en in aantal inwoners gegroeid, maar er zijn ook veel andere trends zichtbaar. Het Amsterdam Museum krijgt dagelijks honderden bezoekers die zij hierover alles wil vertellen, terwijl mensen in zo’n leuke stad natuurlijk maar kort de tijd hebben. Daarom maakten we voor hen een korte animatie die deze bewegingen van de afgelopen eeuwen uitlegt. Komt dat zien in het Amsterdam Museum!

Studio Noord - Growth of Amsterdam

Nog een video over de groei van Amsterdam door de eeuwen heen, maar dan in een heel andere stijl dan de 3D-aanpak van de eerste video in dit artikel. Van bovenaf zie je het stadsplan groeien en uitbreiden, met ook aandacht voor de laatste eeuw.